הבלוג
במאמר הזה ננסה לסתור אותה ולהוכיח לכם שעיצוב אתר משפיע בצורה ישירה על קידום אתרים אורגני של האתר בכל מיני צורות. זה מוביל להשפעה ישירה על כמות הכניסות, כמות הלידים שמגיעים מהאתר ומכך גם הרווחיות והכדאיות שבהפעלה שלו. מי שעוסק בעיצוב אתרים מוזמן לשתף את המאמר, אנחנו בטוחים שנתקלתם בגישה שמוזכרת לעיל. עכשיו יש לכם תשובה ב'שלף' לפעם הבאה שאתם נתקלים בגישה כזאת.
עיצוב אתר - גם גוגל אוהב אתרים יפים
לפני שאנחנו מגיעים בכלל לכניסות של גולשים שיאהבו או לא יאהבו את העיצוב באתר, אנחנו צריכים להבין את המנגנון של גוגל. גוגל מפעיל אלגוריתם משוכלל שבודק את התנהגות האתר לפי מספר עצום של פרמטרים. מהם אותם פרמטרים וכיצד כל אחד משפיע זה סוד יותר שמור מאשר איזור 51. מה שאנחנו כן יודעים זה שלגוגל יש יכולת להשיק מסקנות על טיב האתר או הדף הספציפי לפי ניתוח של התנהגות גולשים. כאשר גולש מגיע לדף מסוים ממנוע החיפוש, הוא בעצם רוצה למצא שם משהו. עכשיו תסכימו איתי שאם הוא חוזר לחיפוש לאחר שלוש שניות, זה סימן שהוא לא מצא שם את מה שהוא חיפש נכון? (נניח כרגע לשאילתות כמו 'כוסברה באנגלית' > וויקימילון > חזרה לגוגל…). גולש שמוצא שהתוכן באתר משרת אותו הוא גולש שנשאר באתר ואפילו ממשיך הלאה לדפים נוספים.
עיצוב אתרים - ממה זה מורכב?
עיצוב אתרים נהוג לחלק לשני תחומים שלפעמים מעט משיקים אבל בדרך כלל הם מוגדרים בפני עצמם. הראשון הוא 'חוויית משתמש' או UX. כאן מדובר על תחום רחב מאד שלא מתחיל בכלל מהאספקט העיצובי. מדובר כאן על החוויה הכללית של משתמש. מקובל לחלק את החוויה לכמה אספקטים שונים אשר ביחד יוצרים את השלם. כמה מהם יהיו: שימושיות, אסטטיות, תנועה, אינטראקציה, אמינות ונגישות. כל פרמטר כזה מפורק גם כן לגורמים כאשר כל גורם כזה צריך לקבל מענה. למשל 'שימושיות' מדברת על כמה האתר לימודי, כמה הוא יעיל לשימוש, כמה אנחנו זוכרים אותו ועוד. נגישות מדברת על היכולת של אנשים בעלי יכולות שונות לקבל חוויית משתמש טובה, וכן הלאה עם יתר האספקטים.
'ממשק המשתמש', הUI, הוא הדרך בה האתר עצמו מעוצב. עיצוב האתר הוא שלל של החלטות לגבי איך יראה כל פרט באתר, איך הוא יתפקד, איזה מבנה והיררכיה תהיה לאתר ואיזו שימושיות. כאן אנחנו מתעסקים בשלל גורמים החל מצבעים, ופונטים ועד קבלת החלטות לגבי מיקום של אלמנטים או חסימת תכנים למשתמשים רשומים למשל.
עיצוב אתר כדרך להתברג בתוצאות החיפוש
הבנו אם כן כיצד גוגל עובד והבנו גם מה המשמעות העמוקה של 'עיצוב אתר'. אבל מה בדיוק הקשר ביניהם. ובכן, אחת מיעדי האתר הוא כמובן הופעה בראש התוצאות בגוגל. בשביל שהאתר יתקדם בתוצאות החיפוש הוא צריך לעבור את השלבים הבאים:
ליצור ערך אמיתי לגולשים רבים
למשוך את אותם גולשים להמשיך ולגלוש ולייצר המרות
התנהגות הגולשים נקלטת על ידי גוגל
גוגל מציב את האתר בראש התוצאות
הפואנטה כאן היא לייצר כמה שיותר ערך לגולשים, מכאן והלאה הכל יסתדר. למעשה, כל המערכת בנויה על כך שאתרים שמייצרים ערך באמת מגיעים לראש תוצאות החיפוש. גוגל באמת רוצה אתרים טובים בראש והדרך להגיע לשם היא… לעצב אתר טוב. מה שקורה במציאות הוא שעיצוב אתר שעונה על כל צרכי חוויית המשתמש, ועושה זא בצורה טובה, זה עניין קשה.
עיצוב אתרים מצליחים
אתרים רבים עוברים תלאות עד שהם מגיעים לנוסחה מנצחת. חלק מתהליך העיצוב מבוסס על נסיון ומקצועיות רבה וחלק על ניסוי וטעיה. זו הסיבה שיש יתרון מובהק לאתרים וותיקים שהתעצבו והשתפרו עם הזמן. תהליך העיצוב כולל פתירת בעיות רבות, חלקן מאד מינוריות, שעולות מידי פעם. הפתרונות יכולים להיות בכל מיני צורות ולפעמים קשה להכריע בינהם. אחת הדרכים הטובות ביותר היא ליצור לכל בעיה כזאת שתי גרסאות של פתרון עיצובי. אם לדוגמא גילינו בעיה בהמרה בדף מסויים, יכול להיות שזיהינו מבנה לא נכון ומיקום שגוי של הקישורים השונים. יכול להיות שהם רחוקים האחד מהשני או אולי בצבעים לא מתאימים. אולי בכלל זו התמונה שמבריחה גולשים, אולי משהו אחר. הבעיה היא שאם נשפר כמה אלמנטים בדף ונראה שיפור בתוצאות החיפוש, לא נדע מה בדיוק תרם לזה ובאיזו מידה. שיפורים רבים באתר נעשים בשיטת מבחני הA/B. יוצרים שתי גרסאות של אותו הדף, בכל אחת משנים רק פרט אחד ומריצים את הדפים לסירוגין. ניתן לבדוק את כל אחת מהגרסאות לפי נתונים של המרה למשל. את הגרסאות היותר טובות שומרים ואיתן מתקדמים. כך אנחנו מבטיחים שיפור בנתון שבדקנו ובהכרח גם בתוצאות החיפוש של גוגל.
סיכום
אנחנו מקווים שמכאן והלאה לא תראו את נושא עיצוב האתרים באותה צורה ולא תשפטו אתרים רק לפי מדד ה'יפה או לא יפה'. מאחורי עיצוב טוב עומדת מחשבה רבה, נסיון וגם כמו שראינו הרבה ניסויים. מילה אחרונה לגבי חוויית משתמש - גוגל שמו להם כמטרה לתת דגש על קידום אתרים עם חוויית משתמש טובה. יכול להיות שלא כל פרט קטן בהשקעה הזו יבוא לידי ביטוי כרגע במיקום האתר, אבל גוגל משתפרים כל הזמן ובמוקדם או במאוחר האלגוריתם שלהם ידע להבחין ביותר פרטים ודקויות בעיצוב ולתגמל עליהם.
כיצד עיצוב האתר משפיע על קידומו ברשת
אחד הנושאים הפחות מוערכים בנושא של בניית אתרים הוא העיצוב. רבים מכירים בחשיבות של אלמנטים שונים כגון תוכן, קישורים או אפילו פונקציונאליות מיוחדת אבל כאשר זה מגיע לעיצוב זה נגמר. עיצוב נראה להם כמו מותרות או משהו שאין לו השפעה על הרווחיות של האתר העסקי שלנו. הגישה הזו, גם אם לא מייצגת את כולם, היא נפוצה.